|
 My Cart
 
Solex Club Aarhuus - Danmark

 

 

 

Cedo cykel lås er en cirkulær kodelås fra dansk oprindelse , der er blevet solgt fra 1960'erne til 1980'erne i flere lande i Europa og Nordamerika (mindst) . Hvad gør denne kodelås speciel er, at der ikke er flere stifter eller ringe, der kan sættes i forskellige positioner for at danne kombinationen åben lås, men kun én stor reflektor knop i midten. Denne knap kan flyttes fra midterposition i tre retninger : til højre , til venstre og op . Kombinationen at åbne låsen består af flere trin, og et trin dannes ved at bevæge håndtaget i en af ​​disse retninger for et bestemt antal gange. Købere af en Cedo lås fik en miniature lås med den rette kombination nævnt på bagsiden.

For tyve, er det ganske vanskeligt at finde koden for denne særlige lås med metoder, der ville arbejde med en standard kodelås . Selvfølgelig er låsen ikke lavet af hærdet stål, så det ikke ville kunne modstå et alvorligt forsøg på at ødelægge låsen. Men tilbage i tresserne var det stadig en god middel mod tilfældige tyve. Låsen stadig vises her og der, de fleste samlere kender det. Det må have været solgt i ret stort antal i forskellige lande i og uden for Europa .

Ernest Wolf , den tidligere importør af Cedo lås til USA . Han havde holdt en oprindelige master kodeliste fra producenten med serienumre og de ​​tilsvarende koder i en del af den samlede Cedo produktion . For nogle år havde Mr. Wolf hjulpet CeDo lås ejere verden over,der har mistet koden med denne liste.

Den Cedo låsen blev solgt i Holland fra 1961 om . Importør Philip Druijf fra Amsterdam startede i marts samme år en række annoncer i cyklen fagblad F4. Teksten siger: " Cedo på TV - nøglefri cykellås - betragtes af politiet på tv som den mest pålidelige lås mod tyveri cykel Ubegrænset antal mulige koder Din grossist har dem på lager . . . "

Tilsyneladende ny cykellås selv havde optrådt på tv. Om indførelsen i Danmark , oprindelseslandet , fandt sted i 1961 eller nogle år tidligere er uklart..
Historien om Cedo A / S selv meget er uklart , såsom betydningen af ​​navnet Cedo . Er det et anagram af ordet "kode" ? Virksomheden blev placeret i et industriområde i Bagsværd nogle mil nord for København. Ifølge Ernest Wolf , den Cedo lås var det eneste produkt, der blev foretaget af dette selskab. Ejeren var Hans-Peter Sørensen , med hvem Wolf kom i kontakt i 1965. Denne endelig føre til Cedo importership til det amerikanske marked for Wolf . Kontakten varede indtil 1987, hvor fabrikken lukket, detaljerne i denne lukning er ikke kendt.


Basta kodelås , 1950'erne
Basta kodelås med seks ben , ca. 1950'erne patenter.

Mekanismen af Cedo låsen er baseret på en række patenter , primært fra 1950'erne til 1970'erne , indgivet i Danmark , USA og visse andre lande. Ser man på de ledsagende tegninger , den ældste patent, der kan ses som en forløber for Cedo låsen er et dansk patent af Christian Albert Nørremark , indleveret den 26 oktober 1945 . I 1950 følger et patent af A / S Dansk Cykleværk " Grand "Hvem ligner Cedo låse en smule mere. I forlængelse af dette patent , den danske Patent No 82103 , som blev indgivet af "fabrikant Christen Christensen " fra København i 1954 , viser meget tydeligt princippet om Cedo lås.


Den 3. juli 1961 blev en dansk patentansøgning indleveret som - i henhold til tegninger - matcher Cedo lås, som blev introduceret på det hollandske marked et par måneder tidligere . Patentet specifikation refererer til patentet fra 1954 , men også med den hollandske selskab Van Mouwerik & Bal for den såkaldte telefonens lås fra 1919. Ansøger af patentet fra 1961 den danske producent Basta Låsefabrik A / S fra København , mens ansøgningen om samme patent for Schweiz i 1962 Christian Albert Nørremark er angivet som opfinder, som tilsyneladende arbejdede for Basta .
Cykel samlere kender normalt  Basta - grundlagt i 1936 - fra en cirkulær kodelås fra 1950'erne med seks ben , der skulle trækkes ud eller skubbes i. hus denne lås er næsten identisk med den Cedo lås og har samme dimensioner . Jeg ved ikke, om der er nogen lighed mellem den indre mekanisme af denne lås , og at den Cedo lås.

Ved udgangen af ​​1968 var der en anden forbedring af Cedo lås. Det danske patent blev indgivet af Poul Martins fra København. I 1969 fulgte den tilsvarende patentansøgning for USA (US Patent No 3.602.021 ) .

Her er et skema med mugligheder hvis du vil lukke en lås op (hent skema)

 

 

Hvordan kan jeg finde ud af koden for min Cedo lås ?

Hvis du ejer en Cedo lås og ikke kender koden til at åbne låsen , kan du sende en anmodning via e- mail. For at håndtere din anmodning beder jeg dig følgende:


- Medsend serienummer Cedo lås i din e -mail.
- Forklar din situation : Hvorfor har du mistet koden , hvordan har du erhverve låsen osv.
- Send et klart billede af din Cedo lås og serienummer. Hvis låsen er monteret på en cykel , bedes du tage et billede af den komplet cykel , også…

Vær så venlig at have et kig på bagsiden af låsen - er der nogen koder eller tal stemplet ind? Hvis ja, maile disse oplysninger eller send et billede. Det er ikke strengt nødvendigt, men ville bare hjælpe mig til at få mere at vide om den samlede produktion af Cedo cykellås .

Kodelisten nævnt ovenfor omfatter ikke alle Cedo låse nogensinde er produceret . Det er derfor, jeg ikke vil være i stand til at hjælpe alle anmodninger.

Hvis intet hjælper, og du ikke kender koden på din Cedo lås,skal du ikke ødelægge låsen , men åbne den.

Du skal blot bøje op læberne på bagsiden og tage bagdækslet af. Hvis låsen er monteret på en cykel kan du nu tage det fra hinanden og fjerne det. Flyt knappen og observere det for tand hjul i midten af mekanismen. Efter nogen tid skal du være i stand til at træffe et kvalificeret gæt på den kombination..                          

Har du fået yderligere oplysninger om Cedo eller Basta lås? Så send en e-mail til cyclist@rijwiel.net

 

 

Historiske reklamer